Kinetoterapia pediatrica

Kinetoterapia pediatrica este indicata atunci cand un copil sufera de o patologie sau un traumatism ce determina o dizabilitate ce duce la pierderea functiei si/sau la o dizabilitate sociala.

Patologiile pot include:

– afectiuni neurologice neprogresive (paralizie cerebrala) care sunt rezultatul unei leziuni cerebrale in timpul sau imediat dupa nastere;

– copii care se nasc cu sindroame genetice: probleme la nivelul inimii/plamanilor, hidrocefalie, spina bifida;

– patologii care determina dizabilitati musculoscheletale: artrita reumatoida, hemofilie, scolioza, afectiuni ale nervilor periferici.

Scopul kinetoterapiei pediatrice este acela de a asigura conditiile necesare pentru o dezvoltare armonioasa a organismului si pentru a preveni aparitia unor deficiente fizice.

Beneficiile kinetoterapiei la copii sunt :

– corectarea posturii si a aliniamentului corporal

– dezvoltarea armonioasa a musculaturii corpului

– pastrarea si imbunatatirea mobilitatii

– corectarea anumitor deficiente legate de puseele de crestere spontana (mai ales la varsta pubertatii)

In cazul copiilor gimnastica medicala trebuie adaptata in asa fel incat ei sa o perceapa ca pe o activitate placuta, dar in acelasi timp si sa li se explice beneficiile miscarii, care este scopul exercitiilor si la ce anume ajuta executarea corecta a miscarilor din viata de zi cu zi (cum ar fi ridicatul unor obiecte de jos, pastrarea posturii corecte in timpul petrecut in banca precum si purtarea corecta a ghiozdanului – bretelele sa fie puse pe ambii umeri). 

Din cauza petrecerii unui numar mare de ore in mediul online copiii dezvolta in timp si o atitudine mai putin sociabila cu cei din jur. Astfel miscare intr-un mediu organizat alaturi de alte persoane le poate imbunatati calitatea relatiilor sociale cu cei din jur.

Ce este foarte important in cazul kinetoterapiei pediatrice este dozarea efortului. Fiecare copil are ritmul lui de executie si capacitate de a se adapta efortului. Astfel kinetoterapeutul trebuie sa fie atent la setul de exercitii alese, numarul de repetari precurm si la durata unei sedinte; astfel incat copilul sa nu fie prea epuizat.

Evaluarile periodice (doua ori pe an) ajuta la o mai buna depistare a unor posibile anomalii sau deformatii care pot aparea pe parcursul procesului de crestere. In cadrul evaluarii se va lua in calcul varsta, greutate corporala, dezvoltarea simetrica a masei musculare, dezvoltarea mobilitatii pe toate planurile de miscare si capacitatea de a mentine un efort fizic sustinut.

Bibliografie: Bettina, B. (2012). Kinetoterapia in pediatrie – caiet de lucrari practice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *